Kontorer kan ofte fremstå sterile og kjedelige i farge- og materialvalg, da enkle vinylgulv og hvitemalte vegger alltid har vært en trygg vei å gå. Men for at vi skal føle oss motivert og inspirert i jobben vi gjør på kontoret, trenger vi selvfølgelig også inspirerende omgivelser!

Å tilføre farger er en enkel og ganske effektiv måte å fremme arbeidslyst på, og med all forskning vi har på farger i dag, skal det være lett å finne farger som stimluerer energi, arbeidslyst og motivasjon. Dette kan selvfølgelig enkelt gjøres ved å male en eller flere vegger på kontoret, men ønsker man et litt mer nytenkende uttrykk som skaper dybde til rommet, er mønster både på vegger og gulv en perfekt måte å hente opp de ønskede fargene på.

Tapeter er noe vi ikke ser så ofte i kontorlandskap, men er et element som med fordel kan brukes for å skape et inspirerende arbeidsmiljø. Og ser man bort fra tapet, kan man blandt annet bruke diverse lydabsorbenter, stickers eller noe så enkelt som maling og maskeringstape for å skape et spennende uttrykk på veggene!

Ønsker man for eksempel innslag av gult i interiøret, som er en farge som stimulerer energi og kreativitet, kan det lett bli for mye av det gode hvis en hel vegg skal males knallgul. Bruker man derimot elementer med gule detaljer, vil man kunne oppnå effekten som gulfargen skal ha på oss, samtidig som man ikke overdriver bruken av fargen.

En annen fordel med å lage mønster på vegg, er at det er et veldig godt verktøy for å skape dybde i et rom. Er kontoret lite, kan mønsteret hjelpe med å «utvide» rommet, litt på samme måte som et speil. Motivet trenger ikke nødvendigvis være like konkret som i en fototapet, men kombinasjonen av farger og mønster, og ikke minst mønster på en dypere bunnfarge, skaper en dybdefølelse vi ikke klarer å oppnå med en ensfarget vegg.

Wallstickers. Bilde: Officesnapshots.com

Fototapet i avslappende sone. Bilde: Officesnapshots.com

Lydabsorbent fra Troldtekt. Bilde: Troldtekt.com

Gulvet et også en flate som med fordel kan brukes til å skape mønster og definerte soner i kontorlandskapet, og har blitt mer og mer populært de siste årene. Mønster kan egentlig lages av alle sorter gulv, men i et kontorlandskap vil det mest praktiske være å holde seg til vinyl, teppe eller Bolon. Her er det bare fantasien som setter grenser, og man kan leke seg med både runde og kantede former i de forskjellige sonene. Man kan for eksempel lage en tydelig gangsone med gulv i en kontrastfarge, eller lage et «integrert» gulvteppe for å definere en sosial sone.

På samme måte som med tapet, kan man bruke gulvet til å hente opp ønskede farger som skal gjenspeile identitet eller fremme kreativt arbeid, eller begge deler!

Et gulv med definerte soner er også veldig i tråd med universell utforming, og fungerer som et godt hjelpemiddel for synshemmede, da kontrastfarger i de forskjellige sonene kan gjøre det mye tryggere for svaksynte å navigere seg i lokalet.

Fiskebensmønster. Bilde: Tajima.jp

Soneinndeling. Bilde: Officesnapshots.com

Teppegulv med mønster. Bilde: Officesnapshots.com

Hvis man er usikker på hvilken stilretning man skal bevege seg i, er bedriftens identitet et veldig godt utgangspunkt. Hvilke farger inneholder logoen, og hvilke farger representerer bedriften? Er det for eksempel en bedrift som har fokus på miljø og bærekraft, kan organiske former i grønne toner være en god start, mens det på kontoret til en ingeniør kan være mer riktig med stramme former. Alt kommer an på hvem du er, hvordan du ønsker at interiøret skal påvirke de ansatte, og ikke minst hvordan du ønsker at eventuelle besøkende skal oppfatte bedriften gjennom interiøret.

 

– Kristin