Når man leier leilighet eller hus er det ikke alltid like enkelt å få rommene til å gjenspeile personlig stil, da det er begrenset hva utleier tillater av endringer, og ikke minst hvor mye penger man selv ønsker å legge i et hjem man ikke eier. Jeg har derfor laget en liten liste med tips til deg som klør i fingrene etter å få fornyet boligen du leier, men som ikke kan eller ønsker å gjøre de store endringene!

For at et hjem skal føles som «hjemme», uansett om man leier eller eier, er nøkkelen å bruke sin personlige stil når man innreder. Vi liker jo aller best å oppholde oss i rom vi trives i, og for å trives i rommet må vi også trives med atmosfæren som er der. Så er det kanskje litt vanskelig å få sin stil 100% frem når man leier, men det er der tipsene mine kommer inn!

Det første jeg ville gjort er å høre med utleier om man får lov å male om rommene. Ofte får man gjøre dette på utleiers regning, da det går som en oppgradering av boligen. Og om utleier eller du selv ikke ønsker å betale for malingen, eller boligen allerede er nymalt, har vi fortsatt mye å gå på for at inventaret skal gjenspeile deg!

Å bruke kontaktplast er en veldig fin måte å få gjort litt endringer på. Her kan man enkelt gjøre om på forskjellige overflater uten å lage skader, og folien kan fint fjernes uten spor. Flater som egner seg godt til kontaktplast kan være benkeplater, skapfronter, diverse bordplater, hvitevarer osv. Her får du en ny look på møblene på 1-2-3, og med et hav av design å velge i, vil jeg si du garantert får frem en stil som representerer deg!

Med kontaktplast kan man lett oppnå marmor-look på kjøkkenet. Bilder: Houseandhome.com, kitchenarchitecture.co.uk, Rue Magazine

Vegghengte bilder er en annen måte å få boligen til å føles mer som hjemme. Det trenger nødvendigvis ikke være personlige bilder, men bilder som representerer deg og din smak. Men å leie bolig og henge bilder på veggen er ikke alltid like forenelig, da utleier ofte vil unngå hull i veggene for at boligen skal se ordentlig ut til nestemann som skal bo der.

Men her finnes det selvfølgelig også et lurt triks! 3M har nemlig et borrelås-system som gjør at du får hengt opp bildene på enkelt og raskt vis, og som ikke skader veggene! Du teiper enkelt og greit bare den ene delen av borrelåsen på baksiden av rammen, og den andre delen på veggen. Det eneste man må passe på er at bildene(rammene) ikke er veldig tunge, og at du har slette og rene vegger som teipen får feste på. Superenkelt! Og du kan nå henge opp så mange bilder du bare vil, uten å være redd for å skade veggene.

Fotovegg. Bilde: Decorilla.com

Et annet lite triks er å bytte ut håndtak. Dette er kjempenkelt, og kan gi nytt liv til alle slags møbler. Og kombinerer du nye håndtak med helt fersk kontaktplast, har du jo plutselig et helt nytt møbel! Pass bare på at håndtakene du kjøper har samme hull-avstand som de eksisterende håndtakene, slik at du kan skru de rett inn i de gamle hullene. Dette lille trikset kan gjøres på både kjøkkeninnredning, kommoder, skap og til og med dørene! Og husk, sjekker du med utleier først, kan det jo være hen sier seg villig til å ta det på egen regning! 

Til slutt vil jeg komme med et lite tips når det gjelder kjøp av sofa. Dette kan ofte være litt vrient når man må kjøpe nytt, men ikke ønsker et møbel som «låses» til leieboligen. Det er som regel et dyrt møbel, og vi ønsker naturligvis å kunne ta den med til neste bosted.

Mitt tips til deg er å se etter modulsofaer. Her kan du faktisk kjøpe en sofa 100% tilpasset leieboligen, men enkelt gjøre om på oppsettet av sofaen ved å endre plassering på modulene, eller tilføre ekstra moduler når sofaen skal inn i en ny stue! Det finnes hundrevis av superflotte modulsofaer der ute, og de aller fleste møbelforretninger har et utvalg av disse. En annen fin ting, er at de er praktiske under flytting, da du enkelt demonterer sofaen til en og en modul, og dermed «smetter» sofaen ned trappa og ut den trange døråpninga!

HAY Mags modulsofa. Bilde: Connox.com

Så, blir helgas prosjekt en liten oppgradering i hjemmet?
Jeg håper i alle fall jeg har klart å inspirere deg litt med tipsene mine, og at de – om ikke akkurat nå, så en annen dag – kommer til nytte!
Vi snakkes!

– Kristin